Sociale Clausules In Brussel

Maak van uw openbare aanbestedingen hefbomen voor professionele inschakeling !

Focus op sociale ondernemingen

Sociale onderneming heeft de eer – Réconfort +

ALS INSCHAKELINGSBEDRIJF ACTIEF BINNEN DE DUURZAME ECO-CONSTRUCTIE COMBINEERT DE COÖPERATIE RÉCONFORT + SOCIALE VERANTWOORDELIJKHEID MET EEN STREVEN NAAR CONSTANTE INNOVATIE.

Mevrouw Diyakova, u bent zaakvoerder van Réconfort+. Kunt u de vennootschap in enkele woorden beschrijven?

De cvba-so Réconfort+ werd in 2012 met de steun van de Alliantie Werkgelegenheid - Leefmilieu opgericht door enkele vennoten met een hart voor bouwen en ondernemen en met professionele kennis ter zake. Het doel dat aan de basis lag van dit sociaal geïnspireerde project was om een antwoord te bieden op maatschappelijke, economische en ecologische problemen, door groene en duurzame banen te creëren.
Réconfort+ is op gewestelijk en federaal niveau erkend als inschakelingsonderneming.

We zijn begonnen met twee arbeiders. Van bij het begin heeft de onderneming prioritair geïnvesteerd in de permanente vorming van haar personeel. Er werd een partnership aangegaan met Actiris, Bruxelles Formation en de OCMW’s van Brussel om de juiste werknemers te vinden in de doelgroep van het inschakelingsbeleid. De voorbije vier jaar hebben wij dynamische partnerships ontwikkeld met institutionele en economische actoren.

Al snel werd er uitgebreid: er kwamen 20 banen bij met diverse statuten: AOD, IBO en artikel 60. We realiseerden met succes ruim 700 grotere of kleinere renovatieprojecten en onze bekendheid blijft toenemen: diverse publicaties en reportages (TéléBruxelles, het jaarverslag van Brusoc, Aywa Magazine, La Dernière Heure, Trends Tendances) hadden reeds aandacht voor ons bedrijf.

In augustus zal de onderneming naar de Greenbizz-site verhuizen en zal het project in een nieuwe fase treden met Réconfort TEC, een productie-eenheid voor decoratiemateriaal.

Welke competenties hebben jullie de Brusselse openbare aankopers te bieden?

Wij zijn een algemene aannemer met een erkenning in klasse 1. Wij komen tussen op elk niveau van alle ecologische bouw- of renovatiewerken, steeds met naleving van de ecologische normen: van ruwbouw tot binnen- en buitenisolatie, inclusief speciale technieken. Wij bouwen passiefhuizen. Wij plaatsen ook volledige elektrische en verwarmingsinstallaties, evenals dubbelstroomventilatie. Wij hebben ingezet op interieurdecoratie als specifieke competentie: wij hebben al verscheidene handelszaken ontworpen en ingericht.
Wij verplaatsen ons binnen alle Brusselse gemeenten.

Zoals reeds gezegd, zijn we bezig met de ontwikkeling van een nieuwe activiteit, nl. de vervaardiging van revolutionaire ecologische materialen. Op basis van een uiterst eenvoudig productieproces (van het type gietbeton) dat lokale grondstoffen gebruikt, zullen wij zeer binnenkort in staat zijn om ecologische, financieel haalbare en oneindig moduleerbare vloerbekleding, gevelbekleding, leuningen, aangepaste voorzieningen voor personen met beperkte mobiliteit enz. te realiseren volgens de wens van de cliënt!
Deze techniek biedt heel wat voordelen: qua socioprofessionele-inschakelingsmogelijkheden is het pluspunt dat de techniek zeer eenvoudig is en dus rechtstreeks toegankelijk voor erg laaggeschoolde werknemers. Bovendien is zij afvalvrij, zijn de koolstofkosten voor de levering van materialen beperkt en is er geen stockage nodig, aangezien de productie volgens de vraag van de klant zal gebeuren en wij zelf de plaatsing doen. Mooie ontwikkelingen in het vooruitzicht!

Wat is jullie meerwaarde, waarom zouden openbare aankopers jullie moeten kiezen?

Onze maatschappelijke meerwaarde is overduidelijk: wij creëren nieuwe duurzame arbeidsplaatsen in het domein van ecologisch bouwen. Dankzij de opleidingen die zij kunnen volgen en de praktijkervaring die zij opdoen, behalen onze medewerkers goede kwalificaties in de sector van het duurzaam bouwen. Kwetsbare werknemers verwerven zo specifieke beroepscompetenties in een marktsegment met toekomstmogelijkheden.

Door in te zetten op energie-efficiëntie helpen wij de milieu-impact van gebouwen te reduceren. Hiervoor maken wij thermische diagnoses van gebouwen en voeren wij aanpassingen uit met gezonde en ecologische technieken en materialen.
Een belangrijk gevolg van de betere energieprestaties van de gerenoveerde gebouwen is dat het comfort toeneemt en de huurlasten voor de bewoners afnemen. Dit is een grote uitdaging voor Brussel.

Ons doel is om onze klanten op ieder moment de beste professionele diensten en persoonlijke aandacht te geven. Wij streven ernaar onze ecologische voetafdruk te beperken, onze producten en diensten te diversifiëren, een economische en maatschappelijke rol te spelen en vooral te blijven innoveren.

Welke ervaring heeft u met overheidsopdrachten?

Tegelijkertijd weinig en veel: wij hebben nog maar één overheidsopdracht binnengehaald, maar die vertegenwoordigt een groot deel van onze omzet. Wij hebben een partnershipovereenkomst met de Anderlechtse Haard voor de aanpassing en renovatie van huizen en appartementen, en dit voor 6 woningen per jaar over een periode van twee jaar. Wij voeren dakwerken uit, isolatiewerken, leggen vloerbekleding, plaatsen verwarming enz.

Wij zouden onze samenwerking met openbare aankopers verder willen uitbouwen en ons cliënteel in het kader van overheidsopdrachten graag willen uitbreiden. Hierdoor zouden wij onze teams kunnen vergroten en meer personen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt duurzaam werk kunnen bieden. Waar wij nood aan hebben, zijn geen subsidies, maar steun van deze aard.

Hoe zouden de aanbestedende overheden hun overheidsopdrachten voor u toegankelijker kunnen maken?

Eerst en vooral door ons te raadplegen! Door ons op te nemen in hun shortlists voor onderhandelingsprocedures zonder bekendmaking.

In het ideale geval zouden wij meer overeenkomsten voor langdurige werven willen afsluiten, om onze teams een stabiele basis te kunnen geven. Het is immers ons doel om hen duurzaam werk te bieden! Een partnership waar het Brussels Gewest alleen maar bij kan winnen ...

Réconfort+ scrlfs
Huidevettersstraat 58-62
1000 Brussel
tel.: 02/213.86.49
Gsm: 0484/67.79.78
vd@reconfortplus.be