Sociale Clausules In Brussel

Maak van uw openbare aanbestedingen hefbomen voor professionele inschakeling !

Focus op sociale ondernemingen

Focus op sociale ondernemingen - JLine

JLINE IS EEN INSCHAKELINGSONDERNEMING DIE ZONNEPANELEN PLAATST. ZE WERKT VOORAL IN ONDERAANNEMING VOOR HAAR GROTE ZUS, DE FIRMA SOLTIS.


Mijnheer Jonlet, u bent een van de gedelegeerde bestuurders van de firma’s JLine en Soltis. Wat is het verhaal achter de inschakelingsonderneming JLine?

JLine werd in 2009 opgericht, samen met Soltis, door pioniers in de zonnepanelensector. De twee bedrijven werden begin dit jaar overgenomen door Pando. Via onderaanneming stelt JLine haar teams van zonnepaneleninstallateurs ter beschikking van Soltis.

Net als alle spelers uit de sector hebben we aanvankelijk de vruchten geplukt van de zeer sterke groei van de zonnepanelen, en daarna leden we onder het spatten van de zeepbel, met een zeer lastige markt sinds 2013. Maar sinds twee, drie jaar gaat het weer beter.

In het licht van die cyclus hebben JLine en Soltis zich gediversifieerd om niet langer afhankelijk te zijn van één enkele markt. Oorspronkelijk zat het cliënteel vooral bij particulieren. Sinds enkele jaren zetten we veel sterker in op industriële installaties. Soltis heeft zich ook gespecialiseerd in de LED-relamping, dat is het vervangen van energievretende lichtpunten in ziekenhuizen, handelsruimtes enz. door LED-verlichting die voor een energiebesparing van 65% zorgt tegenover de klassieke technologie. En bijna logischerwijs zijn we nu ook actief op het vlak van energie-isolatie van gebouwen, want de meest ecologische energie is die welke je niet verbruikt.


JLine is een sociale inschakelingsonderneming. Hoe vult ze haar missie inzake de inschakeling van doelgroepen ver van werk in?

De inschakelingsonderneming JLine was al aanwezig van bij de oprichting van Soltis. De initiatiefnemers van het project verbonden immers automatisch de sociale dimensie met het duurzaamheidsidee dat door het merk Soltis werd verdedigd. De huidige bestuursploeg is trouw gebleven aan dat beleid. Drie op vier werknemers die Soltis momenteel tewerkstelt, komen van bij JLine, en de meeste personen die JLine in dienst neemt, vinden later een job bij Soltis. We creëren dus voortdurend duurzaam werk voor mensen in een inschakelingstraject. Ons enige criterium is de motivatie. Een vooropleiding is niet nodig: bij JLine staan we zelf in voor de opleiding van al wie gemotiveerd is om het beroep te leren.


Doet JLine mee aan overheidsopdrachten?

JLine schrijft zelden rechtstreeks in, behalve indien de opdracht sociale clausules bevat. JLine is op overheidswerven aanwezig via Soltis, waarvoor ze onderaanneming doet.

We komen maar zelden overheidsopdrachten met sociale clausules tegen. Dat is begrijpelijk aangezien we ons in een redelijk kleine niche bevinden waar de sociale economie nauwelijks in aanwezig is. Door onze competentie op het vlak van industriële installaties hebben we daarentegen heel wat overheidsopdrachten binnengehaald die gepubliceerd werden door Brusselse gemeenten, zoals Oudergem, Evere, Molenbeek, Sint-Pieters-Woluwe, Koekelberg, Ukkel, Jette, Watermaal-Bosvoorde en Brussel-stad.

Daarnaast schrijven we in als een consortium met Energiris en Pando voor derde-investeerdersopdrachten. Energiris is een Brusselse burgercoöperatieve rond de financiering van projecten inzake energietransitie. Het consortium easyPV blijft eigenaar van de installatie en de gemeente krijgt de geproduceerde energie. Meteen hoeft de gemeente de investering niet te financieren en is draagt ze niet de last voor het onderhoud van de infrastructuur. De verkoop van alle te veel geproduceerde zonne-energie komt daarentegen aan het consortium toe.Welke boodschap wilt u doorgeven aan de openbare aankopers?

Dat er in Brussel een bedrijf bestaat dat actief is in het plaatsen van zonnepanelen, dat bewezen expertise inzake industriële oplossingen voor energiebesparing en de productie van groene energie koppelt aan een oprecht duurzaam beleid. Voor ons hangen energietransitie en investeringen in de maatschappij en de burger immers onlosmakelijk samen.


JLINE (Soltis)
Christophe Jonlet
christophe.jonlet@pando.be
Henry Dunantlaan 31/6B
1140 Evere
02 779 97 12
http://www.soltis.be/fr/accueil